Geschiedenis 

Het Kruispunt: al ruim 25 jaar een begrip in Barendrecht

Het Kruispunt opende in 1994 haar deuren als het nieuwe Culturele Centrum van Barendrecht. Van 1976 tot 1994 vervulde De Schalm deze rol. Gelijktijdig met de bouw van het nieuwe Culturele Centrum moest er een voorstel komen voor een passende naam. De naam moest betrekking hebben op de historie van de plek.

Barendrecht was in de beginjaren niet meer dan een kruispunt. De Barendrechtseweg van noord naar zuid en de Dorpstraat van oost naar west. Wanneer men vroeg ‘waar spreken we af’ dan was het antwoord steevast bij ‘het kruispunt’.

Het lag dan ook zeer voor de hand dat het nieuwe gebouw, gelegen aan een inmiddels drukker geworden kruispunt, Het Kruispunt zou gaan heten en zou uitgroeien tot een markant oriëntatiepunt in Barendrecht gezien de zwart-wit geblokte gevel. Het Kruispunt, een naam gekozen door de Barendrechter zelf.

Het Kruispunt werd het culturele hart van Barendrecht waar de bibliotheek, het theater en café De Alleman in gehuisvest waren.

In de zomer van 2004 werd de theaterzaal ingrijpend verbouwd. De multifunctionele zaal veranderde in een zaal met een vaste stoelopstelling. Ook de algemene ruimtes werden door de jaren aangepakt en gerestyled.

Het theater nam in 2007 café De Alleman in eigen beheer over met aangepaste openingstijden en in januari 2014 verhuisde de bibliotheek naar De Baerne. Het oorspronkelijke Culturele Centrum verloor hierdoor haar functie als ontmoetingsplek.

Op 13 oktober 2015 besloot de gemeenteraad van Barendrecht dat Het Kruispunt weer moest gaan bruisen. Het Kruispunt moest weer dé ontmoetingsplek voor alle Barendrechters worden, waar iedereen zich welkom voelt.

In de zomer van 2016 is Het Kruispunt omgevormd en verbouwd aan de hand van een ontwerp van Hanratharchitect uit Rotterdam en in oktober 2016 is het gebouw met alle nieuwe functies en ambities in gebruik genomen.

Het Kruispunt; Een inspirerende ontmoetingsplek voor jong en oud.

Het Kruispunt

Het Kruispunt is het culturele hart van Barendrecht; van iedereen, voor iedereen! Ontmoeting en levendigheid staat centraal. Hét is het middelpunt van voorstellingen, films, radio, lezingen, debatten, eten en drinken.

Het Kruispunt heeft vijf vaste bewoners. De Bibliotheek AanZet, Exxact Barendrecht, SPRUIT eten & drinken,  Theater het Kruispunt en Digitaal Dagblad BV. Samen vormen zij een inspirerende ontmoetingsplek voor jong en oud.

De grenzen tussen de verschillende partners in het gebouw en activiteiten zijn vervaagd. Wie binnenloopt, komt terecht in een samenhangend geheel. De bewoners van Het Kruispunt weten elkaar te vinden. Uit die verbindingen ontstaan allerlei nieuwe, verrassende initiatieven en activiteiten. 

Voor meer informatie over gebouw Het Kruispunt en alle de activiteiten vanuit de partners ga naar www.hetkruispunt.nl.