foto Piek | ontwerp Wendy Varela

De Smeekbede

Zoektocht naar een Surinaams verleden
za 28 okt 20:15
za 28 okt ’23
20:15

Over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

 

In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in.  In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. 

De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. 

Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

Met inleiding om 19.30 uur

foto Piek | ontwerp Wendy Varela

Wie schrijft de geschiedenis? Een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.

Naar het boek van Lianne Damen
Bewerking Maarten van Hinte
Regie Olivier Diepenhorst
Met Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel en Rohiet Tjon Poen Gie

Muziek componist CARISTA
Decor Lidwien van Kempen 
Licht Yuri Schreuders
Kostuum Sandro Lima
Regie- en productie-assistent Lionel Grauwde

Bekijk onze thema's